Regeringen indgår politisk aftale om grøn trepart

18-11-2024
Nyhed

Med aftalen er regeringen sammen med Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre enige om et langsigtet grundlag for en historisk omlægning og omstilling af Danmarks arealer og af fødevare- og landbrugsproduktionen i Danmark. Aftalepartierne forpligter sig til at bakke op om at gennemføre Aftale om et Grønt Danmark, som regeringen indgik med parterne tidligere på året.

Regeringen og aftalepartierne er enige om en politisk rammeaftale, som er grundlaget for at gennemføre Aftale om et Grønt Danmark, der blev indgået i juni 2024 mellem regeringen og parterne i den grønne trepart (Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening).

Økonomiminister Stephanie Lose siger:

”Det er en god dag for dansk natur og for landbrugserhvervet. For nu sætter vi politisk beslutningskraft bag den store aftale, som regeringen i sommer indgik i den grønne trepart. Vi er enige om, at vi skal skabe langt bedre vilkår for vores natur, miljø og klima samtidig med, at vi fortsat har et stærkt og konkurrencedygtigt landbrug og fødevareerhverv i Danmark. Det viser, hvad vi kan, når vi arbejder sammen om svære og komplicerede udfordringer. Jeg vil gerne sige tak til partierne for at tage ansvar, tilføre initiativer og sikre, at vi nu kan komme i gang med at implementere den grønne trepartsaftale.”

Med aftalen forpligter aftalepartierne sig til at stemme for lovgivning mv., der udmønter initiativerne samt finansieringen af Aftale om et Grønt Danmark. Aftalepartierne bakker op om aftalen i sin helhed og anerkender samtidig, at der er tale om en omfattende aftale med fine balancer.

Aftalepartierne er desuden bl.a. enige om at øge rammen til kvælstofreducerende tiltag i Danmarks Grønne Arealfond med i alt godt 2,3 mia. kr., at tilføre yderligere midler til Fonden for Plantebaserede Fødevarer samt en række øvrige initiativer, som rækker ud over det, der lå i Aftale om et Grønt Danmark.

Aftalen finansieres bl.a. ved udmøntning af Grøn Fond og andre reserver, omprioriteringer mv. inden for den fælleseuropæiske landbrugspolitik, salg af ETS-kvoter og provenu fra indførelse af CO2e-afgifter mv.

Aftalens udestående finansieringsbehov håndteres som led i den overordnede tilrettelæggelse af finans- og udgiftspolitikken i forbindelse med de kommende års bevillingslove.

Aftalepartierne noterer sig, at det som led i håndteringen af aftalens udgifter kan blive nødvendigt at lempe finanspolitikken i 2026-2028.

Læs Aftale om implementering af et grønt Danmark samt faktaark hos Ministeriet for Grøn Trepart