Økonomisk redegørelse, august 2024

30-08-2024
Publikationer

Dansk økonomi har i de seneste år og ind i 2024 været præget af en todeling, hvor den indenlandske efterspørgsel er gået tilbage, mens eksporten har været stærk, båret af medicinalindustrien. Efterspørgslen har været holdt nede af en periode med høj inflation og rentestigninger, men inflationen er faldet tilbage, og renterne er så småt på vej ned igen. Husholdningernes og virksomhedernes forventninger er også blevet mere positive i takt med den faldende inflation. Det giver grundlag for, at andre dele af erhvervslivet end medicinalindustrien i højere grad kan bidrage til fremgang i økonomien.

Mange husholdninger har med faldet i inflationen og udmøntningen af aftalte lønstigninger oplevet en markant stigning i reallønnen siden starten af 2023. Det ventes at føre til øget forbrug i år og næste år. Tiltagende vækst i udlandet, herunder i euroområdet, styrker fortsat eksportmulighederne.

De seneste års tilbagegang i den indenlandske efterspørgsel har hidtil ikke ført til en modsvarende tilpasning i efterspørgslen efter arbejdskraft, og beskæftigelsen er fortsat med at stige. Modstykket hertil er en svag produktivitetsudvikling, som med forsinkelse må forventes at føre til en opbremsning i beskæftigelsesfremgangen og efterhånden til et lille fald i beskæftigelsen.

BNP ventes at vokse med 1,9 pct. i 2024 og 2,2 pct. i 2025. Beskæftigelsen skønnes at vokse med 35.000 personer fra 2023 til 2024, mens der ventes et mindre fald på 5.000 personer fra 2024 til 2025.

Hent publikationen - du kan finde data i spalten til højre.

Fakta: Ny struktur for Økonomisk Redegørelse

Økonomisk Redegørelse er en fast publikation, der redegør for konjunktursituationen, udsigterne for dansk økonomi, de offentlige finanser og finanspolitikken. Økonomisk Redegørelse udgives normalt tre gange om året, der hænger sammen med årshjulet for finanslovsarbejde:

  • Maj-redegørelsen er udgangspunktet for økonomiforhandlingerne med kommunerne og regionerne og udgør endvidere grundlaget for udarbejdelsen af finanslovforslaget
  • August-redegørelsen indeholder en opdateret prognose med virkningen af finanslovforslaget
  • December-redegørelsen indeholder en opdateret prognose, der indregner den forventede aftale om finanslov og offentliggøres forud for 3. behandlingen af forslaget til finanslov

Redegørelsen er et væsentligt grundlag for tilrettelæggelsen af den økonomiske politik. Prognosen i redegørelsen underbygges af diverse analyser, der både giver en bedre forståelse for udviklingen i dansk økonomi samt bidrager til mere kvalificerede skøn i prognosen og dermed bedre policyrådgivning.

Økonomisk Redegørelse udkommer med denne august-udgave i en mere fokuseret form, hvor beskrivelsen af den økonomiske situation og udsigterne for dansk økonomi er kondenseret til kapitel 1. Beskrivelsen af de offentlige finanser og finanspolitikken fremgår i kort form i kapitel 2, mens kapitel 3 er et temakapitel, som denne gang har fokus på international arbejdskraft. En udbygget redegørelse for de offentlige finanser og finanspolitikken samt bilagstabeller foreligger alene online.

Den nye struktur skal blandt andet bidrage til at styrke den faglige og kommunikative gennemslagskraft af Økonomisk Redegørelse og er et led i Økonomiministeriets løbende arbejde med at udvikle ressortområdet. Også Økonomisk Redegørelse i maj og december vil fremover se lidt anderledes ud, men her fastholdes en mere uddybende gennemgang af udviklingstræk i dansk økonomi.